Mångspråk på biblioteket

Fadderfika 25 april 2016 huvudbild.jpg

Enligt bibliotekslagen ska alla bibliotek, även skolbiblioteken, ägna särskild uppmärksamhet åt personer med andra modersmål än svenska. Det innebär bland annat att gymnasiebibliotek bör ge tillgång till litteratur på elevernas olika språk. Timrå gymnasium har många elever med annat modersmål än svenska.

I skolbiblioteket finns ordböcker och grammatikböcker mellan svenska och modersmålet för elever som håller på att lära sig svenska språket. Det finns ett stort urval av lättläst litteratur på både svenska och engelska.

Skolbiblioteket har böcker på arabiska, dari, somaliska, thai och tigrinja. Skolbibliotekarien förmedlar litteratur från Sundsvalls stadsbibliotek, som har ett lokalt ansvar för mångspråk, och från Internationella biblioteket i Stockholm. Fråga gärna så väljer vi tillsammans ut böcker som passar dig.

Alla som befinner sig i Sverige kan strömma böcker från Världens bibliotek. Där finns gratis e-böcker och e-ljudböcker på arabiska, bosniska, kroatiska, persiska, somaliska och tigrinska. Välj bland vuxenböcker och böcker för barn och unga inom både skönlitteratur och facklitteratur.

I PressReader läser du cirka 5000 dagstidningar på 60 språk från ett 100-tal olika länder. Ladda ned appen för Apple eller Android så kan du läsa tidningarna även efter skolan.

I skolbiblioteket finns nyhetstidningen 8 sidor på lättläst svenska. Sveriges radio har nyhetssändningar på lättläst svenska och även på andra språk.

Folkbiblioteken i Västernorrland har verksamhet som språkcaféer på svenska och sagoläsning på flera olika språk. Vänd dig till närmaste folkbibliotek för mer information. Biblioteken är mötesplatser som underlättar integration.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 26 juni 2019