Västernorrlands kommuner prisas som ”årets utmanare” när det gäller klimatsmarta resor

Publicerad den 21 oktober 2014 wrxtåget_på_station_torget 108.jpg

Kommunernas arbete med att kartlägga resvanor enligt den så kallade CERO-modellen har fått en utmärkelse vid det nationella CERO-årsmötet i Gävle den 16 oktober. Modellen syftar till att få fler att välja resesätt som är bra för hälsan, ekonomin och miljön.

- Det är en unik satsning att man genomför projektet ur ett länsperspektiv och det vill vi uppmuntra, säger Markus Robért, forskare vid KTH och ledare för CERO-nätverket. Projektets storlek i Västernorrland är med sin regionala samverkan ensam i sitt slag och hjälper kommunerna att arbeta mer systematiskt med hållbara tjänste- och pendlarresor, fortsätter Markus.

CERO-modellen har använts framgångsrikt i flertalet stora företag såsom Ericsson, Atea, Swedbank, Telia Sonera, Posten, Apoteket, SL, samt 28 kommuner och en rad landsting och andra offentliga organisationer. Arbetet handlar om att hitta ekonomiskt optimala vägar mot att närma sig uppställda klimatmål och att ta tillvara medarbetarnas önskemål i processen.

- Med det här projektet kan vi hitta enkla och effektiva åtgärder för att minska resor, klimatutsläpp och kostnader från medarbetares resor, berättar David Tengerström, Energikontoret Västernorrland som projektleder arbetet.

Kommunförbundet Västernorrland driver projektet tillsammans med samtliga kommuner genom Energikontoret. Utbyta av erfarenheter och idéer mellan kommunerna är en viktig del i projektet CERO-Y för att hitta framgångsfaktorer och samverkansmöjligheter. Energimyndigheten medfinansierar genomförandet av projektet som pågår under 2014.

Vill du veta mer?

Kontakta Marie Blumenberg, energi- och klimatrådgivare i Timrå, telefonnummer: 060-16 31 87 eller 073-275 13 02.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 17 mars 2015