Värmen ökar risken för badklåda

Publicerad den 29 juli 2014

Miljö- och byggkontoret har fått rapporter om badklåda på Smackgrundet och Söråkers badplats. Badklådan är ofarlig men kan klia och irritera huden. Här hittar du information om vad badklåda är för något och hur du på bästa sätt kan undvika det.

– Klådan är ofarlig men kan klia och irritera huden, säger Johanna Svensson, Miljöinspektör.

Badklåda är en ofarlig och självläkande parasitorsakad åkomma, som kan drabba människan vid bad i söt- och bräckt vatten. Åkomman orsakas av cerkarier – ett av larvstadierna hos en inälvsmask, där sjöfåglar är huvudvärd och vissa sötvattensnäckor mellanvärd.

Cerkarierna är små, inte synliga för blotta ögat, och simmar fritt i ytvattnet. De kan "av misstag" angripa en badande människa i stället för en fågel och tränga in någon millimeter i huden, där de dock dör relativt snabbt.

Man kan inte se på vattnet om det innehåller cerkarier.

Symptom

Cerkarierna ger snabbt upphov till ett kliande utslag som kan påminna om myggbett. Detta utslag brukar finnas kvar i ca 1 vecka. Badklådan är inte smittsam från person till person. Parasiterna finns mest på grunt vatten och därför drabbas barn mer än vuxna.

Enstaka individer kan drabbas av en starkare allergisk reaktion med feber.

Det enda sättet att undvika badklådan, är att inte bada. För att minska risken för utslag, rekommenderas kortvariga bad och noggrann torkning eller avsköljning med annat vatten än sjövatten efteråt. Undvik även grunt stillastående vatten.

Om du drabbas

Någon specifik behandling finns inte och är inte nödvändig. Symptomen kan lindras med klådstillande och/eller antiallergiska medel.

Kontakta vårdguiden om du behöver råd, på telefon 1177.

Förekomst av badklåda betyder inte att man måste undvika att bada, eftersom det inte är farligt. Ett bad behöver heller inte stänga.

För mer information:

Johanna Svensson
Miljöinspektör
Miljö- och byggkontoret
Telefon: 073-270 54 77

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 29 juli 2014