Test visar att solel på villatak är en hållbar investering

Publicerad den 4 juni 2015

Foto: Källa: Energimyndigheten, Per Westergård

Med en solcellsanläggning kan du producera din egen el direkt från solen. Tufft test visar att solcellsmodulerna står pall för svenskt klimat, då de klarar hållbarhetstesterna bra. Växelriktarna är systemets hjärta och ger generellt el av god kvalitet. 

Med ett nätanslutet solcellsystem kan du producera din egen el direkt från solen och du kan sälja eventuellt överskott till elnätet. Energimyndigheten har testat solcellsmoduler och växelriktare. I testet ingår nio solcellsmoduler och lika många växelriktare.
Resultaten visar att solcellsmodulerna generellt ger något lägre effekt jämfört med vad tillverkaren själv anger, men skillnaderna är små.

- Testet visar att villaägare som vill producera sin egen el har flera solcellsystem av bra kvalitet att välja bland, säger Thomas Sandvall, sektionschef på Energimyndighetens Testlab.

Testet visar att solcellsmodulerna fortsätter prestera bra även efter att de har utsatts för en påskyndad åldring, med kraftiga variationer i temperatur och luftfuktighet. Det ingår även ett test i klimatkammare med snökanon.

- För att se hur bra solcellsmodulerna verkligen klarar svensk vinter har vi även utsatt dem för ett intensivt snö- och istest. Snö fick omväxlande smälta och frysa och detta upprepades flera gånger. Samtliga solcellsmoduler klarade detta test bra, berättar Emma Olsson, som ansvarar för testet på Energimyndigheten.

När många tänker solceller, så ser de kanske de svarta eller blå solcellsmodulerna framför sig, växelriktaren hamnar ofta i skymundan.

- Växelriktaren är systemets hjärta och det är viktigt att du tar reda på vilken växelriktare som ingår i solcellssystemet som du tänker köpa, tipsar Emma Olsson.

Testet visar att växelriktarna generellt är effektiva och producerar el av bra kvalitet. Verkningsgraden är mellan 93 och 95 procent och sju av nio testade växelriktare har strömstörningar under tio procent.

Här kan du ta del av testet på solceller – moduler

Här kan du ta del av testet på solceller – växelriktare

Vill du veta mer? kontakta Marie Blumenberg, energi- och klimatrådgivare i Timrå kommun, telefonnummer: 060-16 31 87.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 26 oktober 2015