Skuggspelsteater på Vivsta skola

Publicerad den 24 september 2014 IMG_5008.JPG

Krokodiler, häxor och busiga spöken. Karaktärerna var många när årskurs 2 på Vivsta skola lärde sig om skuggspelets historia den 23 september. Tillsammans med Pygméteatern i Stockholm fick de lära sig att gestalta historier, tillverka dockor och spela skuggspel.

Fantasin satte inga gränser när klassrummen på Vivsta skola under tisdagen förvandlades till skuggspelsscener.

– Vår teater kommer att vara jätteläskig, säger ett barn.

Skådespelare från Pygméteatern

På plats fanns Lasse Gonzalez Carlson och Dragan Popovic från Pygméteatern i Stockholm, som under två dagar bjudit på teaterföreställningar och haft workshop med årskurs 1-3 på Vivsta skola. Pygméteaterns workshop ingår i Timrå kommuns och Söråkers Folkets Hus gemensamma barnkulturprogram Barnkultur i Timrå.

– I måndags spelade vi upp föreställningen En häxas dagbok och idag har vi workshop i klassrummen, säger Gonzalez Carlson.

Pygméteatern har arbetat med skuggspel i över 25 år och turnerar med teaterformen i hela norden.

– Det brukar vara väldigt uppskattat. Det är ett sätt för en hel klass att mötas och skapa någonting tillsammans. Det är kreativt och bejakande, fortsätter Gonzalez Carlson.

Docktillverkning och röstanvändning

Under dagen fick barnen lära sig att berätta och gestalta en historia, att tillverka dockor, att använda sina röster, att lära sig om ljus och ljud och att spela skuggspel.

Klassen delades upp i grupper om tre till fyra personer och fick i uppgift att hitta på varsin kort berättelse som de i slutet av dagen spelade upp med egentillverkade pappersdockor.

– Jag vill ta hem min gubbe och visa mamma och pappa, avslutade ett barn.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 23 oktober 2014