Invigning av Parkourbana i Söråker

Publicerad den 15 maj 2014

Elever vid Ala skola hade under torsdagen första parkett när Söråkers nybyggda Parkourbana invigdes. Efter att invigningsbandet klippts och banan förklarats öppen av rektor Susanne Wåger, hölls en fartfylld och disciplinerad uppvisning i träningsformen av Jens Bredin och Oscar Svensson.

Bakom gymnastikbyggnaden på Ala skola ligger hinderbanan som erbjuder Timråbor ett alternativ till traditionella sporter.

– Det känns roligt att man valt att satsa på en hinderbana här i Söråker. Banan är ett bra komplement till vanligare träningsformer som fotboll och bandy. Det är dessutom en suverän träning för hela kroppen där du förbättrrar kroppsuppfattningen, säger Håkan Nygren, idrottslärare vid Ala skola.

Idén om en parkourbana tog form när Jens Bredin, vid tidpunkten elev vid Ala skola, tog initiativet att introducera träningsformen parkour för Nygren. Tillsammans skrev de en projektansökning för att få bidrag till en ny träningsanläggning – en ansökning som resulterade i en parkourbana för 150 000 kronor.

– Det är jättebra att det finns en hinderbana nu, för det finns ingenting liknande i Sundsvall, säger Bredin.

Parkourbanan

Parkour är en träningsform som går ut på att snabbt och smidigt ta sig över, under och förbi olika typer av hinder. Det kan handla om att springa, hoppa och att klättra för att ta sig fram.

Hinderbanan i Söråker ligger bakom gymnastikbyggnaden på Ala skola, och är anpassad för både nybörjare och vana utövare av träningsformen. Banan är byggd på en dämpande gummimatta, tillverkad och monterad av en arbetsgrupp från England, och består av en stålställning med tillhörande brädor för att kunna ta sig upp och runt.

Hoppas att många testar

För Ala skolas elever kommer banan att bli ett naturligt inslag på raster och i idrottsundervisningen. Nygren berättar att banan efter skoltid är obemannad och öppen för alla som vill testa, förhoppningen är att den ska användas flitigt.

– Jag hoppas att det är ett sätt för elever och ungdomar att knyta kontakter över gränserna. Har man någonting som man tycker är kul och gemensamt, så bryter man barriärer, avslutar Nygren.

Bredin är inte bara initiativtagare till hinderbanan, han försöker få andra att upptäcka träningsformen genom att leda nybörjargrupper för parkour i Sundsvall.

– Jag håller i två nybörjargrupper och tränar parkour med dem två gånger i veckan. Det är en cool sport, säger Bredin.

Mer information:

Håkan Nygren, idrottslärare, Ala skola, telefonnummer: 070-113 76 33

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 23 oktober 2014