Internationellt besök på Timrå gymnasium

Publicerad den 19 november 2014

I oktober välkomnade Timrå gymnasium totalt 30 stycken lärare och elever från fyra Europeiska skolor. Besöket är en del i det EU-finansierade Comenius-projektet I feel good – Well-being in the contemporary world. 

I snart två år har Timrå gymnasium samarbetat med fyra skolor från Polen, Tjeckien, Turkiet och Litauen. Samarbetet är ett så kallat Comenius-projekt, som finansieras med bidrag från EU-kommissionen. 

Det internationella arbete som bedrivs på Timrå gymnasium ligger i linje med Skolverkets läroplan Lgy11, som lyfter att "internationella kontakter, utbildningsutbyte med utlandet och praktik i andra länder ska främjas".

– Förutom ett kulturellt utbyte har syftet med projektet varit att bygga nätverk, utveckla det engelska språket och att få en ökad kunskap om andra kulturer, säger projektsamordnare Elin Gradin.

Hälsa ur olika synvinklar

Projektet startade 2013 och pågår fram tills juni 2015. Från Timrå gymnasium deltog cirka 7 lärare och 20 elever. Tillsammans med partnerskolorna har gymnasiets projektgrupp arbetat utifrån det gemensamma temat hälsa, som de sett på ur fyra olika synvinklar:

  • Biologisk
  • Psykologisk
  • Social
  • Arbetsmiljömässig

En vecka med aktiviteter

Det blev en vecka full med spännande aktiviteter för besökarna. Timrå gymnasium hade bland annat förberett ett traditionellt midsommarfirande som en del i en gemensam kulturfestival, ett luciatåg, hockey på Eon Arena och aktiviteter på Söråkers Folkets Hus.

Under fem nätter sov de internationella gästerna hemma hos nio stycken värdfamiljer till elever i projektgruppen. Alla värdfamiljer bjöds sedan in till en middag komponerad av gymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogram.

– Den här veckan har gett lärare, elever och värdfamiljer många nya kunskaper, kontakter och inte minst minnen för livet, säger Gradin.

Nu ser koordinatorn Elin Gradin och projektgruppen fram emot de två sista projektresorna till våren. Då väntar Litauen i februari och Polen i april.

 

Vill du veta mer?
Kontakta Elin Gradin, projektsamordnare, Timrå kommun. Telefonnummer: 060-16 32 75

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 19 november 2015