Ett annorlunda sommarjobb

Publicerad den 7 juli 2014
Här redovisar gruppen hur man bäst gör röksignaler.

Skytte, sjukvårdsutbildning, fysisk träning, hantering av kniv, karta, kompass och att göra upp eld och röksignaler är några av alla arbetsuppgifter som 19 timråungdomar, nio flickor och tio pojkar, får göra på deras sommarjobb i Härnösand.

– Det här är så roligt och bäst är skyttet. Om jag måste säga något som är tråkigt så är det städningen, säger Hanna Norberg, 15 år som börjar nian på Arenaskolan till hösten.

Oscar Strandberg har koll på kniven. Han redovisar olika arbetsställningar när man ska tälja.

– Jag vill bli militär och det här är en jättebra start. Jag gillar naturen och att vara ute i fält är spännande och lärorikt!

Alla ungdomar trivs och något tecken på hemlängtan syns inte.

Timrå först i Norrland

Sommarjobba som militär är en unik satsning mellan Timrå kommun och Försvarsmakten. Det är bara i Örebro man genomfört det här tidigare.

– Den här satsningen är helt ny för oss och vi är först ut i Norrland. Jag hoppas att vi kan väcka deras intresse för Försvarsmakten som arbetsgivare i framtiden säger Jens Persson, utbildningsledare, Västernorrlandsgruppen, och fortsätter:

– Utbildningen påbörjades den 30 juni och så här långt har ungdomarna presterat över förväntan. Pigga, vetgiriga och trevliga!

Fortsatta satsningar

Timråungdomarna är inackorderade i Härnösand och lönen är den samma som de andra sommarjobben som kommunen erbjuder.  Det vill säga upp till 17 år 65 kronor i timmen och 18 år, 79 kronor i timmen. Timrå kommun betalar lönen och Försvarsmakten står för utbildning, kost och logi.

Kommunstyrelsens ordförande var på plats tillsammans med barn- och utbildningsnämndens ordförande Mats Wallin som också är initiativtagare. De fick en inblick i sommarjobbarnas vardag.

– Vilka ungdomar jag har mött! Så engagerade  och duktiga! Det här är ett gott exempel på ett bra samarbete mellan kommun och myndighet där vi tillsammans försöker skapa bra och intressanta upplägg för morgondagens arbetskraft. Nu ska vi utvärdera den här insatsen och faller den väl ut hoppas jag att vi kan göra samma satsning nästa år, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa Lindstrand och fortsätter:

– Jag hoppas ungdomarna ska se på sommarjobbet som en inspirerande inkörsport till arbetslivet! 

Mer information kontakta

Jens Persson, utbildningsledare, Västernorrlandsgruppen,
e-post: jens.persson@mil.se

Ewa Lindstrand, kommunstyrelsens ordförande, telefonnummer: 070-551 85 58

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 15 juli 2014