En dag i olympiadens tecken

Publicerad den 21 maj 2014 xolympicday 539.JPG

Onsdagen blev en dag i olympiadens tecken för Timrå kommuns elever i årskurs fem. Tillsammans med Sveriges olympiska kommitté och lokala föreningar anordnade kommunen Olympic Day  en dag där eleverna fick prova på idrotter under roliga och lättsamma former.

Som första kommun i Medelpad står Timrå idag värd för Olympic Day på idrottsplatsen Grytan i Timrå. Olympic Day är ett turnerande arrangemang sedan 2009 av Sveriges olympiska kommitté, och genomförs på Grytan i samarbete med Timrå kommun och lokala idrottsföreningar.

 För oss var det självklart att arrangera dagen, vi tycker att det är ett bra initiativ. Det är kul för barnen att få testa på nya idrotter under en dag som inte är präglad av tävling, säger Bo Markusson, Kulturchef på kultur- och teknikförvaltningen i Timrå kommun.

Fackelstafett och inmarsch

Till ljudet av trumslag tågar olympierna och Kulturskolans elever in på Grytan med den olympiska flaggan höjd mot skyn. Ebba Ädel från Arenaskolan, årskurs nio, tänder den olympiska elden och startar fackelstafetten – dagen är invigd.

Dansläraren Willson Phiri hjälper barnen att värma upp med allt från höftrullningar till danssteg. Uppvärmningen är uppskattad av barnen, deras skratt hörs över hela Grytan.

Olympier som inspirerar

Sex olympier finns på plats på Grytan för att inspirera barnen att testa nya idrotter. De olympier som deltar är:

  • Anna Holmlund, skicross.
  • Danijela Rundqvist, ishockey.
  • Jalmar Sjöberg, brottning.
  • Lars Lewén, skicross.
  • Sebastian Kraupp, curling.

För Sebastian Kraupp var det ett lätt val att delta under dagen, han tycker att det är ett bra och viktigt initiativ.

– Det är kul att ge tillbaka och inspirera barnen, säger Kraupp.

På kvällen är det föräldrarnas och föreningsledarnas tur att bli inspirerade. Anna Holmlund kommer att hålla en föreläsning på Arenaskolan under kvällen. Hon kommer att berätta om sitt idrottsliv, sin skicross och sina upplevelser från barndomens idrott. Dessutom är SISU Idrottsutbildarna med och berättar om "världens bästa idrottsförälder".

Elever som testar nytt

Måns Westberg från årskurs 5 på Söråker skola, håller på med både Bandy och motorcykelsporten Trial på fritiden, men berättar att han vill testa på nya idrotter.

– Jag ska testa ishockey och karate, säger Måns.

Alaa Abdulali från årskurs 5 på Böle skola berättar att hon, precis som Måns, ska testa nya sporter under dagen. Hon har anmält sig till spjut, rullskridskor, karate och dans, med förhoppningar om att kanske hitta en idrott som hon vill börja med på fritiden.

– Det känns jättekul. Jag kanske börjar med något efter det här, avslutar Alaa.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 23 oktober 2014