Ytterligare observationer om algblomning i Bottenhavet

Publicerad den 5 september 2018 20180802_101539.jpg

Informationscentralen har fått in ytterligare rapporter om algblomningar i Bottenhavet. Algblomningar har noterats i Norrbyn, Umeå kommun samt i närheten av Rödön och Spikarna i Sundsvalls kommun. ICBV har också konstaterat att det är blågröna alger och rekommenderar att man undviker kontakt med algerna. Man bör inte bada och inte låta hundar dricka av vattnet.

Var har algerna observerats?

Informationscentralen har fått in en rapport om algblomning mellan Rödön och Skallmarsskäret söder om Åstön samt mellan Snöskäret och Spikarna i Sundsvalls kommun. Blomningarna var tydligt gröna och låg som kraftiga stråk på ytan. Informationscentralen bedömer att blomningarna består av blågröna alger. I Timrå kommun har allmänheten skickat in observation om misstänkta blågröna alger i Tynderösundet. Undvik kontakt med de blågröna algerna.

Vad gör du om du ser alger?

Om blågröna alger misstänks kan rapportering ske antingen direkt till informationscentralen, du hittar mer information på Länsstyrelsens hemsida eller till miljö- och byggkontoret i Timrå, telefonnummer: 060-16 31 93.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen rekommenderar att man inte badar på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada, då de kan få i sig algerna genom kallsupar. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Vill du veta mer?

Informationscentralens hemsida eller i deras broschyr.

Har du mera frågor kan du kontakta miljöinspektör Anna Norgren, telefonnummer: 060-16 31 92.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 5 september 2018