Observationer om algblomning längs Bottenviken och Bottenhavets kustremsa

Publicerad den 2 augusti 2018 20180802_101539.jpg

Under de senaste dagarna har Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) fått in flertalet rapporter om möjlig algblomning längs kustremsan för Bottenviken och Bottenhavet. ICBV har på några platser konstaterat att det är blågröna alger och rekommenderar att man undviker kontakt med algerna. Man bör inte bada och inte låta hundar dricka av vattnet.

Var har algerna observerats?

Observationerna har kommit bland annat från Burön i Örnsköldsviks kommun, Garskatan i Storöhamn i Kalix kommun, Rödön på Alnö i Sundsvalls kommun, Vägnöns sydspets utanför Härnösands kommun samt Lill-Kricksand i Robertsfors kommun. I Timrå kommun har allmänheten skickat in observation om misstänkta blågröna alger.

Miljö- och byggkontoret har varit på plats längs kusten vid Myckeläng, Tynderö och har bedömt att förekomsten på de kontrollerade platserna just nu är av mindre omfattning. Detta kan ju förändras över tid och det är därför viktigt att uppmärksamma allmänheten om att blågröna alger kan förekomma och att undvika kontakt med dessa.

Vad gör du om du ser alger?

Om blågröna alger misstänks kan rapportering ske antingen direkt till informationscentralen, du hittar mer information på Länsstyrelsens hemsida eller till miljö- och byggkontoret i Timrå, telefonnummer: 060-16 31 93.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen rekommenderar att man inte badar på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada, då de kan få i sig algerna genom kallsupar.
Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Vill du veta mer?

Informationscentralens hemsida eller i deras broschyr.

Har du mera frågor kan du kontakta miljöinspektör Anna Norgren, telefonnummer: 060-16 31 92.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 2 augusti 2018