Energirådgivningen satsar på solceller

Publicerad den 1 juni 2018 Solceller (27).JPG

Energi- och klimatrådgivaren i Timrå kommun deltar i ett nationellt projekt riktat mot mindre aktörer, till exempel villaägare, företag och bostadsrättsföreningar, som ska installera solceller på sitt tak. Projektet utförs på uppdrag av Energimyndigheten och ingår i en större satsning för att stärka den kommunala energi- och klimatrådgivningen.

Insatsprojektet Solel

Genom projektet ”Insatsprojekt Solel” utför nästan samtliga av Sveriges kommunala energi- och klimatrådgivare en rad aktiviteter för att stärka kunskaperna om solceller. Målgrupperna är villaägare, organisationer, bostadsrättsföreningar och små och medelstora företag. Aktiviteterna inkluderar seminarier, studiecirklar och studiebesök. Även rådgivning direkt till enskilda aktörer erbjuds, där just deras förutsättningar att skaffa solceller utreds.

- Solceller har sjunkit drastiskt i pris på senare tid och är idag en lönsam investering för många villaägare, säger Marie Blumenberg, energi- och klimatrådgivare i Timrå kommun.

- Taket behöver inte ligga i perfekt söderläge. Öst och väst går också utmärkt, och ger ofta till och med en bättre matchning mot konsumtionen eftersom hushållen använder mest el på för- och eftermiddagen. Det viktiga är att taket inte skuggas för mycket.

- För några år sedan, när solceller var dyrare, var subventioner avgörande för att folk skulle nappa. I dagsläget är information ofta tillräckligt, genom att berätta att solceller är en långsiktigt god investering med låg ekonomisk och teknisk risk kan vi övertyga många att ta steget. Det blir en aha-upplevelse, många tror att solceller är dyrare och krångligare än vad som är fallet, avslutar Marie Blumenberg, energi- och klimatrådgivare i Timrå kommun.

Vill du veta mer? Kontakta energi- och klimatrådgivare för Timrå kommun, Marie Blumenberg, telefonnummer: 060-16 31 87.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 1 juni 2018